‘Talent op de vlucht’ maakt grote indruk in twee maal uitverkocht Parktheater

demuziekfabriek    gkva    paproductiehuis     parkvilla

“Fantastisch, deze acteurs verdienen het om verder geholpen te worden. Echt talent herken je en dit zou door heel Nederland gespeeld moeten worden om meer begrip te krijgen voor de verschrikkelijke dingen die hen en zoveel anderen zijn aangedaan.”

“Ik ben er nog stil van, wat indrukwekkend en wat een profs! Indien mogelijk wil ik voor zondag nog 5 kaarten bestellen. Mijn andere kinderen moeten dit ook gezien hebben.”

“Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst gehuild heb bij een voorstelling. Maar vanavond kon ik gewoon niet stoppen. Wat een indrukwekkende voorstelling!”

Acteur, regisseur en vluchteling Ahmad al-Herafi: “Ik ben weer thuis”

‘Talent op de vlucht’ maakt grote indruk in twee maal uitverkocht Parktheater

Doodstil waren de toeschouwers tijdens de voorstelling ‘Talent op de vlucht’ die vrijdag 12 en zondag 14 februari in het Parktheater in Alphen aan den Rijn werd opgevoerd. Maar evenzo lyrisch waren zij na afloop in de foyer. “Indrukwekkend, echt prachtig, ik heb het niet droog gehouden”. De negen Syrische vluchtelingen kregen tweemaal een ovationeel applaus. Nu de voorstellingen in Alphen aan den Rijn zoveel succes hebben, hopen de organisatoren dat het wordt opgepakt door een groter theater in een grotere stad.

Vrijdag werd de voorstelling bijgewoond door onder andere burgemeester Spies en wethouder De Jager, maar ook Willem Bouwsma, directeur van de Alphense COA. Hij is onder de indruk en brengt de voorstelling en groep acteurs onder de aandacht bij het eerstvolgende directeursoverleg van alle COA’s. Dit gezelschap kan immers elk moment uit elkaar vallen, wanneer de mannen worden verdeeld over andere centra in het land. Dat zou een verder groeien van deze voorstelling in de weg staan, terwijl dat precies is wat de initiatiefnemers willen bereiken. Jan de Vries en Marnix de Groot, beide vrijwilliger bij het Kruispunt, artistiek leider van Productiehuis Alphen Nancy Ubert en producent Ellis Buis van De Muziekfabriek hopen dat programmeurs van andere theaters deze acteurs omarmen en een groter podium bieden.

‘Talent op de vlucht’ is een bijzondere voorstelling waarin de dramatische verhalen van negen Syrische vluchtelingen worden verteld. De spelers, zeven amateur-acteurs en twee professionals uit Syrië, leven samen met meer dan 1100 anderen in de noodopvang in de gevangenis van Alphen aan den Rijn. Elk mens daar heeft zijn eigen verhaal. Negen daarvan zijn verwerkt in de voorstelling ‘Talent op de vlucht’. De monologen zijn in het Arabisch; de toehoorder verstaat dan ook geen woord. Maar dankzij het intensieve spel van de acteurs, kwamen de dramatische scènes onontkoombaar tot leven.

Na afloop lichtten de acteurs met behulp van een tolk de verhalen toe en kon het publiek vragen stellen. In de foyer was er daarna gelegenheid om persoonlijk met de acteurs te praten.

De opbrengst van de avonden komt, na aftrek van de kosten, ten goede aan de bewoners van de Alphense noodopvang. De organisatie van de voorstellingen in het Parktheater was in handen van De Muziekfabriek, Productiehuis Alphen, ParkVilla en Het Kruispunt.